Vilken temperatur anses vara feber
?
Introduktion
Feber är vanligt förekommande vid olika sjukdomar och tillstånd, men vilken temperatur anses egentligen vara feber? I denna artikel kommer vi att ge en grundlig översikt över vad feber är, vilka olika typer av feber som finns och vilka temperaturer som betraktas som feber. Vi kommer också att diskutera skillnaderna mellan olika definitioner av feber samt undersöka historiska perspektiv och fördelar och nackdelar med olika temperaturgränser.
Vad är feber och dess olika typer?
Feber är kroppens naturliga reaktion på infektioner eller andra sjukdomar. Det är en ökning av kroppens normala temperatur och sker vanligtvis som en del av immunförsvarets svar på en främmande inkräktare. Det finns olika typer av feber, inklusive låggradig feber, måttlig feber och hög feber.
Vad anses vara feber?
Den generella definitionen av feber är en kroppstemperatur över det normala intervallet. Normalt anses en kroppstemperatur mellan 36-37,5 grader Celsius vara normal. Men när temperaturen överstiger denna gräns talar man om feber. Det finns dock olika åsikter och definitioner om vilka temperaturer som faktiskt räknas som feber.
Kvantitativa mätningar om feber
För att bedöma om en person har feber mäts vanligtvis kroppstemperaturen med en termometer. Mätningarna kan göras på olika sätt, såsom oral (i munnen), rektal (i ändtarmen), örat eller pannan. En normal kroppstemperatur mätt i ändtarmen anses vara 37,5 grader Celsius eller lägre. En mätning över denna temperatur anses vara feber. Dock finns det skillnader mellan mätningarna i munnen och ändtarmen och termometrar som mäter via pannan eller örat kan ge något olika resultat.
Skillnader i definitioner av feber
Det finns olika definitioner av vad som anses vara feber beroende på ålder, individ och sjukdomstillstånd. Till exempel kan spädbarn ha högre temperaturer utan att det nödvändigtvis anses vara feber. Graden av feber kan också variera beroende på den underliggande sjukdomen eller tillståndet. Vissa sjukhus och vårdgivare kan använda olika temperaturgränser för att bedöma feber, vilket gör det svårt att fastställa en exakt temperatur som är allmänt accepterad som feber.
Historisk genomgång av för- och nackdelar med olika temperaturgränser
Traditionellt har en kroppstemperatur på 38 grader Celsius eller högre ansetts som feber. Detta har emellertid ifrågasatts med tanke på individuella variationer och sjukdomstillstånd. Vissa argumenterar för att en lägre temperatur på 37,5 grader Celsius är mer representativ för feber hos vuxna, medan andra anser att feber inte bör definieras enbart utifrån temperatur. Nackdelarna med att använda en lägre temperaturgräns inkluderar överdiagnostisering av feber och onödig oro för individer och deras vårdgivare.
Sammanfattning
Feber definieras generellt som en kroppstemperatur över det normala intervallet, vilket vanligtvis anses vara 36-37,5 grader Celsius. Det finns emellertid skillnader i definitioner och uppfattningar om vilken temperatur som exakt räknas som feber. Mätningar av kroppstemperaturen kan göras på olika sätt och olika temperaturgränser kan användas för att bedöma feber beroende på individ, ålder och sjukdomstillstånd. Det är viktigt att notera att feber i sig är en naturlig reaktion på infektioner och sjukdomar och kan vara en indikator på att kroppen bekämpar en främmande inkräktare. Därför är det alltid bäst att rådgöra med en vårdgivare vid oro eller osäkerhet kring kroppstemperaturen.
Avslutning
Vilken temperatur som anses vara feber kan vara svårt att fastställa på grund av olikheter i definitioner och individuella variationer. Genom att förstå att feber är kroppens naturliga svar på infektioner och sjukdomar kan vi använda kroppstemperaturen som en indikator på hälsa. Det är alltid bäst att rådgöra med en vårdgivare vid oro eller osäkerhet kring feber och andra sjukdomssymtom.